úterý 1. února 2011

Svoboda, která požírá samu sebe

Kermit Gosnell je potratář z Pennsylvánie v USA, který byl obviněn z osmi případů vraždy. sedm osm plně narozených dětí. Zavraždil je tak, že uměle vyvolal porodní bolesti, děti odrodil a potom jim vrazil vzadu do krku chirurgické nůžky. Dětí, které takto za desetiletí provozování praxe zabil jsou pravděpodobně stovky, je však o tom problém získat záznamy. Poslední obvinění je za ženu, která v jeho klinice zemřela při potratu na předávkování léky proti bolesti. Dalšími potraty ostatních dětí si údajně vydělal asi 1,8 milionů dolarů za rok.

Gosnellův personál byl netrénovaný a nedbalý, klinika extrémně nehygienická. Komplikace všeho druhu byly časté stejně jako nákaza pacientek pohlavními chorobami. Když policie prohledala Gosnelovu kliniku našla množství pytlů a láhví obsahujících potracené plody. Některé z nich byly v té samé lednici, ve které si personál kliniky nechával svačiny. Sklenice obsahující useknuté nožičky dětí byly vyrovnány na polici.

Tento šokující případ mimo jiné také ukazuje na pozoruhodný fenomén, že některé svobody požírají samy sebe. To, co bylo obzvláště v Americe hájeno jako svoboda ženy se najednou ukazuje být něčím, co je ženám vnucováno násilím. Gosnell se nijak netajil tím, že některé potraty na jeho klinice se dějí proti vůli pacientek. V dokumentech, které dával pacientkám před zákrokem vyplnit stojí také, že pokud je pacientka donucena k potratu partnerem nebo rodiči, měla by zvážit použití sedativ "pro větší pohodlí." Zdá se, že neměl proč se bát, protože byl jako potratář pod ochranou úředníků státu. Všechny stížnosti na něj byly systematicky zametány pod koberec, inspekce stavu kliniky prováděny pouze formálně nebo vůbec. Pravda o "domu hrůzy" vyšla najevo teprve při razii FBI pro podezření z toho, že Gosnell ilegálně předepisuje léky. Co bylo motivem tohoto "selhání"? Strach nezodpovědných zodpovědných z toho, že v případě zavírání normy porušujících potratových klinik budou mít ženy menší přístup k potratu.

Cílem pro-choice hnutí, které v 70. letech aplaudovalo rozhodnutí Nejvyššího soudu v případu Roe vs. Wade údajně především svoboda ženy. Roe vs. Wade de facto prohlásil právo na potrat za ústavní právo garantované Ústavou USA. O 40 let později však vidíme divadlo, které příznivce svobody ztěží potěší. I pokud by měl za to, že ke svobodě ženy patří rozhodnutí zda bude své dítě milovat nebo ho nechá zabít, musí být oprávněně zděšen.

Je přitom nepravděpodobné, že by Gosnellův případ byl ojedinělý. Nejspíš byl pouze jedním z potratářů porušujících zákon, kteří jsou úředníky systematicky kryti. Jen prostě zašel v míře a množství obludností tak daleko, že proti němu byli nuceni zakročit i ti, kteří ho předtím chránili. Zástupci pro-choice by jako ochránci práv ženy měli na jeho zločiny důrazně upozorňovat a prosazovat např. časté, důkladné a objektivní inspekce potratových klinik. To, co je však od pro-choice slyšet je víceméně ticho, ve kterém zaslechneme i cvrkání cvrčků. To, že za Gosnella občas viní odpůrce potratů nepočítám.

O co jim tedy vlastně jde?

O hlásanou svobodu a autonomii ženy? O tu hromadu peněz z potratového průmyslu? Bezproblémový sex bez "rizika" narození dítěte? O válku proti ženě a její přirozenosti? O účinná opatření proti přemnožení "lidského odpadu"?

Je možné zaškrtnout i více možností.

Žádné komentáře:

Okomentovat